SDE

Храму у с. Долобів на Самбірщині виповнилось 400 років

06 липня 2010
Друк E-mail
4 дипня у с. Долобів, що на Самбірщині, місцева громада УГКЦ святкувала 400-літній ювілей храму Успення Пресвятої Богородиці. На даний час храм входить до числа 10-ти найстарших храмів у Львівській області. Святкування ювілею розпочалось Архиєрейською Літургією, яку відслужив владика Ярослав (Приріз) у супроводі священиків Рудківського д-ту. Звертаючись до вірних з пастирським словом, єпископ зазначив: "Ювілейне святкування — це завжди особливий час благо¬даті, благословенний Господом день, який повинен стати молитвою прослави і щирої подяки Богові та Богородиці за особливі дари для Церкви і народу".
Аналізуючи історію УГКЦ владика Ярослав наголосив: "Наша Церква викликала пробудження духовної й національної свідомості народу, стала на захист української мови як найважливішої національної ознаки, започатковувала національні школи, створювала передумови для появи української патріотичної інтелігенції. Вона компенсувала структурну неповноту українського суспільного життя, зокрема відсутність держави. Результат її діяльності – це збереження національної ідентичності й української духовності мільйонами українців на батьківщині та поселеннях. Тому й не здолали її вороги, хоч такі спроби були не тільки в останньому двадцятому столітті, але впродовж всього часу її існування". Відтак архиєрей наголосив на важливості спільної літургійної молитви у храмі: "Дорогі в Христі, спільна молитва має бути для всіх нас надзвичайно важливою. Пам’ятаючи слова Христа, котрий сказав, „Що де двоє, або троє зібрані в моє ім’я, там я посеред них”, таким чином не можемо собі позволити злегковажити спільною Літургією в Церкві, особливо в неділі та свята. Також життєдайними є для нас святі Тайни Сповіді та Євхаристії."
 
Після завершення Літургії було освячено новозбудовану дзвіницю. Після чину освячення архиєрей подякував священику парохії с. Долобів прот. Миколі Германовичу та вірним за їх старання та працю, які вкладають у розвиток духовного життя громади. Варто зазначити, що у часи рядянської влади на території с. Долобів відбувались регулярні богослужіння за участі підпільних греко-католицьких священиків: Є. Смаль, І. Лопатчак, П. Пиріжок, В. Вороновський, Р. Каспришин, владика Яків Тимчук, М. Куць, В. Волошин.
 
 
о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

banner

Архів
^ Догори